Uprawa ziół we własnej kuchni – od czego zacząć?

www.domowewyposazenie.com.pl

Uprawianie miejskiego ogrodu na balkonie czy we własnym domu stało się już dawno czymś powszechnym. Balkonowe pelargonie czy też okazałe paprocie w pokoju dziennym to norma, ale jakie rośliny warto zasadzić w kuchni? Dobrym pomysłem będzie uprawa własnych ziół, które nie tylko będą ozdobą dla tego pomieszczenia, ale także przyczynią się swoim aromatem do poprawienia smaku przygotowywanych potraw.

Roślina takie jak mięta, bazylia czy tymianek można kupić w doniczce praktycznie w każdym markecie. Jeśli jednak zależy nam na dłuższej przygodzie z uprawą ziół, lepiej będzie kupić wybrane przez siebie sadzonki lub nasiona w profesjonalnym sklepie ogrodniczym.

Oprócz tego, że będziemy mieli wtedy możliwość zasięgnąć u sprzedawcy informacji o sposobach pielęgnowania kupowanych roślin, będziemy mieć również pewność, że roślina będzie dalej rosła po pierwszym zerwaniu liści. Zioła możemy zasadzić na balkonie lub parapecie w kuchni – możemy też wykorzystać któryś z licznych pomysłów na ręcznie robione skrzynki lub kwietniki, które świetnie wpiszą się w design naszej kuchni.